Maasstad Ziekenhuis

De klant

Maasstad Academie, onderdeel van Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam, Nederland.

Klantvraag

Met succes erkend door de Joint Commission International (JCI) voor uitstekende zorg in 2015, moest het Maasstad Ziekenhuis in 2018 opnieuw worden geaccrediteerd voor zijn JCI Gold Seal of Approval. De organisatie heeft hiervoor een specifiek programma opgezet om de organisatie af te stemmen op de ( vernieuwde) internationale normen. Ook bereiden ze hun personeel voor zodat ze voldoen aan deze normen voor hoge kwaliteit en zorgveiligheid. De Maasstad Academie maakt deel uit van het multidisciplinaire team om dit proces te leiden en vroeg Tulser als projectleider voor hun deel van het programma. Hun specifieke taak was het ontwerpen en implementeren van een architectuur en toolset om ervoor te zorgen dat ziekenhuispersoneel hoge prestaties levert die voldoen aan de JCI-normen en het beleid van het Maasstad Ziekenhuis op basis van deze normen.

Achtergrond

Het Maasstad Ziekenhuis is een hoogwaardig klinisch (onderwijs) ziekenhuis gevestigd in Rotterdam, Nederland. Het heeft een capaciteit van 600 bedden en ongeveer 45000 patiƫnten bezoeken jaarlijks de kliniek. Het ziekenhuis biedt een breed scala aan (klinische) zorg en levert ook een aantal zeer gespecialiseerde diensten voor complexe zorg. Het Maasstad Ziekenhuis is een van de 3 gespecialiseerde centra voor brandwondenzorg in Nederland.

Joint Commission International

JCI-accreditatie wordt toegekend als de gouden standaard in de gezondheidszorg. Op dit moment zijn meer dan 1000 gezondheidszorgorganisaties in 70 landen over de hele wereld geaccrediteerd door de JCI-organisatie. JCI werkt aan het verbeteren van de patiƫntveiligheid en de kwaliteit van de gezondheidszorg door een strenge norm van 1100 meetbare elementen vast te stellen. Organisaties die door het JCI willen worden geaccrediteerd, moeten deze elementen naleven tijdens een uitgebreid bezoek van een week door een JCI-accreditatieteam.

70:20:10 aanpak

Als een toonaangevende implementatiepartner van het 70:20:10 Institute heeft Tulser gekozen voor een 70:20:10 aanpak in dit project. Het doel van de 70:20:10-benadering is om hoge prestaties te leveren door voortdurende verbetering en ondersteuning op de werkplek. Leren door te werken is de belangrijkste drijfveer van deze aanpak. Daarom bestaat de architectuur van de oplossing voornamelijk uit online en offline ondersteuning op de werkplek door middel van performance support tools (70). Ook zijn er op de werkplek teams voor continue verbetering opgezet om een community van experts op te bouwen op het gebied van kwaliteit en veiligheid van de zorg en om sociale ondersteuning en leren in en tussen teams te waarborgen (20). Deze verbeterteams worden ondersteund door medewerkers van de Maasstad Academie om te groeien in hun nieuwe functies.

Oplossing/output

Concreet opgeleverd

  • Online performance support voor 28 kritieke taken.
  • 1 job-aid boekje.
  • 6 themamaanden / verbeterweken georganiseerd met verbeteraanpak en tools.
  • Mei – oktober: ondersteuning van verbeterteams op de ziekenhuisafdelingen met PDCA.
  • 34 sessies: conforme registratie van patiĆ«ntendossiers (EPRS).
  • 2 boekjes (performance support): tips voor conforme registratie van patiĆ«ntendossiers (verpleegkundige / arts).

Dummy

Resultaten

Het Maasstad Ziekenhuis werd in november 2018 met succes opnieuw erkend door de JCI-organisatie. Bovendien zijn ziekenhuisteams beter voorbereid op een uitstekende toekomst door een manier van werken te leren waarbij continue verbetering en leren op de werkplek een integraal onderdeel van het werk zijn. kwaliteit en veiligheid van zorg voor patiƫnten en personeel.

 

Contact

AINSI-Complex
Lage Kanaaldijk 113A
6212NA Maastricht
Telefoon: +31 (0)43 356 1444