[nectar_slider location=”Ervaringen” flexible_slider_height=”true” full_width=”true” arrow_navigation=”true” overall_style=”classic” slider_transition=”slide” button_sizing=”regular” slider_height=”650″][divider line_type=”No Line”]

[two_thirds]

Ervaringen

 

[toggles accordion=”true”] [toggle title=”Marjolein Eenink, leercoach Friesland Campina” color=”Accent-Color” id=”b1″]

Als belangrijkste eyeopener wil ik de trainingsbubbel noemen. Ik kon bijvoorbeeld nooit zo goed uitleggen waarom ik bleef doorvragen. Ik denk dat wij als organisatie heel erg in de trainingsbubbel werkzaam zijn. 70:20:10 betekent niet dat je 70% praktijkleren moet inrichten, maar dat je vooral moet nadenken over wat hetgeen wat je wil doen daadwerkelijk gaat opleveren. En afhankelijk van het antwoord op deze vraag kan je jezelf dan afvragen of je het wel of niet op die manier moet doen. [/toggle]
[toggle title=”Sandor Weegberg, leercoach Friesland Campina” color=”Accent-Color” id=”b2″]

Voor ons als professionals heeft het opgeleverd dat we meer bekend zijn en gaan zijn in de organisatie en dat we ook laten zien waar we aan het bouwen zijn. Hiermee kunnen we ook onze meerwaarde bewijzen. Als je naar de toekomst kijkt geloof ik dat de organisatie ook meer op deze manier gaat meedenken. Dat als ze een trainingsvraag hebben, ze van tevoren eerst bij zichzelf gaan nadenken wat nou precies het probleem is, waardoor ze met specifiekere vragen naar ons toe kunnen komen. Dit maakt ons werk dan weer een stukje makkelijker. Dat is mijn wens voor de organisatie in de toekomst.

Ik zou het programma zeker aanbevelen. En dan kijk ik vooral naar de methodiek. Ik geloof dat deze methodiek een hele mooie aanvulling is op de denkwijze van de meeste organisaties. Ik kwam laatst toevallig op LinkedIn tegen dat een bedrijf 500 mensen had getraind op training X en 300 op training Z. Mijn gedachte was gelijk; maar wat heeft dit nou bijgedragen aan jullie organisatiedoelstellingen? Wat hebben jullie nu opgelost? Ik denk als je dit programma een keer doorlopen hebt dat je daardoor jezelf die vragen wat beter kan stellen en op die manier beter kan bijdragen aan de organisatie(doelstellingen) of in ieder geval beter inzichtelijk kan maken. Dan kun je namelijk ook je waarde als opleidingsfunctionaris wat steviger neerzetten. Dat zijn voor mij de belangrijkste argumenten om tegen anderen te zeggen; ga het 70:20:10 Expert Programma ook doorlopen.[/toggle]

[toggle title=”Joost Smilde, LD specialist Friesland Campina” color=”Accent-Color” id=”b3″]

Ik vond het Expert Programma super leuk om te doen. Het was in het begin wel echt zoeken. Het duurde wel een tijdje voordat het kwartje echt viel. Ik merkte vooral dat veel mensen moeite hadden met de Performance Detective. En dan met name om de feiten boven water te krijgen.

Mijn belangrijkste eyeopener was dat de wereld groter is dan E-learning. Maar ook dat de focus niet meer echt vanuit onderwijskunde kwam, maar meer vanuit een bedrijfskundige aanpak.

Het heeft ons heel concreet tot nu toe een award opgeleverd! Maar ook besparing. Je gaat een bepaalde aanpak gebruiken waardoor de performance van mensen gewoon omhoog gaat. En daar bedenk je dan vanalles en nog wat bij om dat voor elkaar te krijgen. Dat kan dan bijvoorbeeld en app zijn, maar ook iets veel simpelers zoals een one point lesson. Je richt het gewoon iets anders in dan dat je het gewend bent. Dat zorgt er dan in ons geval voor dat we directe besparing zien door de app die we hebben gebouwd, om snel storingen te kunnen oplossen.

Als ik kijk naar mijn L&D collega’s dan zou ik het zeker aanraden, alleen al om het feit dat je even uit een bepaalde bubbel gaat stappen en daardoor eens een keer verder kijkt dan je neus lang is. En daarnaast zou ik het ook zeker aanraden omdat je echt meteen impact kan demonstreren. Dat zijn voor mij de grootste argumenten om het programma ook aan anderen aan te raden.[/toggle]
[toggle title=”Bianca Rumpen, Adviseur leren & ontwikkelen Gemeente Haarlemmermeer” color=”Accent-Color” id=”b3″]

Ik vond het expert programma zeer interessant. Los van de sterke inhoud van het programma is het altijd inspirerend om een traject als dit samen met vakgenoten te doen.

Het programma sluit goed aan bij mijn persoonlijke visie; dat leren zo dicht mogelijk bij de werkvloer moet komen. Of nog beter: vanuit de werkvloer moet komen. De werkvloer, dat is de plek waar iets moet gebeuren, daar wil je verandering zien. Dat is makkelijk gezegd, maar erg lastig in de praktijk. Het inkopen van een training is heel concreet en tastbaar. Je kunt er goed op rapporteren: hoe hoog zijn de kosten, hoeveel mensen zijn er geweest enz. Die tastbaarheid is prettig en daar worden we als professional ook op bevraagd. Het is makkelijk om hierin mee te gaan maar het is niet altijd de juiste interventie om de impact te realiseren waar je naar op zoek bent.

Het programma heeft mij twee belangrijke inzichten opgeleverd. Ten eerste hoe belangrijk het is om een grondige analyse te maken. Dat wist ik uiteraard al, maar het is toch heel verleidelijk om hier te snel overheen te stappen, om slechts een magere analyse te doen of uit te gaan van aannames. Zeker als je interne klant ook snel aan de slag wil is het verleidelijk om hier in mee te gaan. Door het programma heb ik geleerd om de tijd te nemen voor een grondige analyse voordat je keuzes gaat maken. Het onderdeel ‘Performance Detective’ heeft me dan ook veel opgeleverd.

Het tweede inzicht gaat eigenlijk over een verandering in perspectief. Van het uitgangspunt ‘wat moet er geleerd worden?’ echt de overstap maken, de werkpraktijk in naar ‘wat moet hier gebeuren om het juiste resultaat te bereiken?’. Dat is fundamenteel anders. En als leerprofessional verbreed ik hiermee ook mijn repertoire. Het gaat hiermee niet meer puur over leerinterventies maar om het juiste doen voor de werkvloer, breder dan alleen maar leren. Ik merk dat mijn klanten hier wel aan moeten wennen, ze verwachten van mij vooral advies op het gebied van leren. En soms is dat niet het juiste, of niet alleen het juiste, en zijn er andere dingen nodig. Kort gezegd: focus van leren naar presteren!

De reacties van binnen de organisatie, maar ook van collega’s uit de regio, zijn positief. Het heeft me geleerd dat als je interventies op basis van de gedegen analyse goed aansluiten bij de situatie en wat nodig is, dat acceptatie dan bijna vanzelfsprekend is. Want dan is het gewoonweg de juiste oplossing voor wat er aan de hand is. Dit programma heeft voor de situatie die er was ook écht een oplossing gebracht en deze oplossing is door iedereen omarmd. Door de afdeling zelf, maar ook door het management.

Ik geloof dat je als leerprofessional op deze manier (702010) veel beter leert aansluiten bij waar de organisatie écht behoefte aan heeft. Dus dat je daar dan ook veel meer impact hebt. En ik denk dat je op deze manier ook leert om het klassieke leer-repertoire van je af te schudden en meer uit te gaan van de daadwerkelijke behoefte en hetgeen dat echt werkt. Dus je verbreedt niet alleen je impact, maar ook je repertoire, met wat je te bieden hebt of met wat je meeneemt. Je leert als professional veel meer in de werkplek te stappen en vanuit die plek te handelen en te adviseren. Dat vind ik de grote meerwaarde. [/toggle]

[toggle title=”Loes Schat, Adviseur procesmanagement Gemeente Zaanstad” color=”Accent-Color” id=”b3″]

Wat ik erg leuk vond is dat ik met allemaal mensen in een groep zat die uit heel verschillende branches kwamen. Ik vond het fijn dat in de werkplaatsen werd gefocust op de behoefte van de deelnemers. Daardoor had ik het gevoel dat het niet zomaar een programma was, maar dat er per situatie werd gekeken naar; wat is nu handig? Daardoor had ik ook echt het gevoel dat ik met maatwerk te maken had.

Wat ik heel fijn vond was de Analyse in het begin, de Detective fase. Ik vind het heel handig om het op deze manier aan te pakken. Ik zet deze analyse nu vaak in het begin van een project in. Met name aan de Rummler analyse heb ik veel gehad. Niet alleen tijdens het project waaraan ik werkte tijdens het programma, maar ook bij daaropvolgende projecten

Wat me erg heeft geholpen bij het invullen en onder de knie krijgen van de Rummler, is dat we een ingevulde Rummler kregen met allemaal vragen die je per categorie kunt stellen.

Wat het voor de organisatie tot nu toe heeft opgeleverd? Het project waar ik aan werkte tijdens het programma draaide om een nieuw systeem. En we hebben daar te maken met een leverancier die samen met de mensen het systeem verder wilt ontwikkelen. Dat sluit super goed aan op 70:20:10, maar zij hadden er de tools niet voor om ons als organisatie te begeleiden. Eigenlijk was 70:20:10 de ontbrekende schakel. Dus alleen in die zin al is het voor onze organisatie heel waardevol geweest.[/toggle]
[toggle title=”Natasja Stuifbergen, Verbinder & Ontwikkelaar & Denker – Factor Drie” color=”Accent-Color” id=”b3″]

Ik vond het erg leuk om met een gelijkgestemde groep samen te werken. In het begin van het programma heb ik wel moeite gehad met aanhaken. Ik ben iemand die graag vanuit het perspectief van het geheel ziet en werkt. En ik had een beetje moeite met het zien van het geheel in het begin.

Mijn belangrijkste eyeopener heeft te maken met positionering. Als je van leren en ontwikkelen bent, dan heb je maar aan tafel te zitten. Zeker als je zegt; het uitgangspunt is de praktijk, dan heb je daar ook te zijn. En dat betekent dan ook dat ik na die dag naar huis ben gegaan en heb aangegeven dat ik de volgende keer bij het programma-overleg wil zijn. En ik heb in het vervolg ook de keuzes gemaakt om tegen de projectleiders binnen het programma te zeggen; betrek mij hierbij. Want ik wil daar waar het gebeurd, zien wat er gebeurd en het daar met jullie over hebben. En dat is volgens mij ook de allergrootste meerwaarde. Dat je dan vanuit een heel ander perspectief gaat kijken.

70:20:10 is een mindset, dus dat doe je niet vandaag of over drie weken. Dat doe je continu. Dus alles wat ik nu doe, bekijk ik op een andere manier. Ik merk echt dat ik anders werk en het gaat steeds vaker over; wat is nu écht de vraag. Waardoor je aan het begin van het proces al precies duidelijk hebt waar je precies naar op zoek bent. De Detective rol is dan ook echt een rol die ik nu vaak in mijn werk gebruik.

We hebben min of meer bewust de keuze gemaakt om het met collega’s die niet in het programma zaten niet te hebben over 70:20:10. We hebben het er wel inhoudelijk over, maar we geven het geen naam. Want als je dat wel doet gaat het eigenlijk over de naam en de associaties die mensen bij 70:20:10 hebben dan dat je daadwerkelijk gebruikt maakt van die mindset en nadenkt over wat de methodiek je kan brengen.

Wij hebben met het kiezen van ons project een erg complexe opdracht genomen om aan te werken. Dit heeft zeker invloed gehad op ons leertraject. Als je alles bekijkt is het een enorme hoeveelheid kennis en informatie die je in een korte tijd krijgt aangereikt. Zeker de tools gebruik je niet altijd op ieder moment overal. Je bent altijd zoekende naar wat je op welk moment kunt gebruiken. Ik ben nog steeds aan het denken over hoe je zoiets praktisch kan maken, terwijl het eigenlijk ook heel theoretisch is.

Wat ik zelf echt fijn vind is als ik overzicht heb over het geheel én de delen. Voor mij had het geholpen als het programma was begonnen met het grotere geheel: dit is het verhaal, dit zijn de onderdelen en die verhouden zich op deze manier tot elkaar. We gingen nu al heel snel in op een de rollen individueel van elkaar.

Wat voor mij ook had gelopen is als we één casus hadden genomen die als rode draad werd gebruikt werd tijdens het programma. Dus als je een voorbeeld noemt, dat er er dan telkens werd teruggekoppeld naar dat ene project, die je als het ware samen met de hele groep doet. Dat zou het ook iets concreter maken.

Het overbrengen van het verhaal is ook nog wel een dingetje. Ik zou het goed vinden als er aandacht werd besteed aan hoe je het verhaal overbrengt aan bijvoorbeeld je collega’s, zodat je mensen mee kan nemen in het gedachtegoed. Wij hebben met een aantal mensen deelgenomen aan dit programma, maar daarmee hebben we nog niet de wereld veroverd. Wij zijn eigenlijk ook maar gewoon spelers in het grote geheel.

[/toggle] [/toggles]

[/two_thirds]
[one_third_last]
[/one_third_last]